Pàgines

dijous, 20 d’octubre del 2011

Kung-Fu Tang-Lang-Pai. Boxa de la Mantis religiosa (III)

Les tres condicions d’estabilitat: mirada + ment + posició

Estabilitat en la mirada: El practicant ha de fixar la seva vista en l'oponent. La seva mirada no ha de distreure's pel seu entorn. Ha de veure acuradament el que el seu oponent està fent i el que va a fer. Mai ha de deixar de vigilar o menysprear els moviments de l'oponent. Això és el que coneixem com a Estabilitat en els ulls.

Estabilitat en la ment: El practicant quan hagi d'enfrontar-se amb l'oponent ha de tenir la seva ment freda i calmada. Ha de refrenar el seu espanto o esglai davant l'oponent, i no li ha de preocupar la possible derrota al final. No ha de sorprendre's perquè l'oponent canvia de sobte de tècniques o tàctiques.

Estabilitat en la posició: El practicant ha de tenir una ferma posició davant l'oponent, encara que aquest es mogui d'un costat a l'altre, o salta al davant seu. El practicant ha d'aguantar una posició ferma, permetent que el pes del seu cos recaigui sobre els seus membres inferiors fermament. No ha de fer sense causa alguna un sobtat pas o salt. Quan desitgi fer un pas o un salt, ha de buscar el seu propi equilibri. D'aquesta forma ell pot iniciar un fort atac amb el moviment dels seus braços.

Les Tres Condicions d'Estabilitat es refereixen a la preparació psicològica del practicant mentre s'està enfrontant amb el seu oponent, però mentre tots dos no hagin arribat al contacte en el combat. La importància per aconseguir una bona preparació psicològica és tenir una ferma decisió, confiança en un mateix, no tenir por, estar calmat, observar acuradament els moviments de l'oponent, deixar de costat el que ens pugui distreure per un estrany o inusual moviment de l'oponent.

Origen de l’estil Mantis

L'estil Mantis va tenir el seu origen en el nord de Xina. Antigament no existia un estil de Mantis del sud, aquests estils de Mantis només existeixen des de fa uns 30 o 40 anys, havent estat el seu fundador el Sr. Chuo Ja-Lan de Canton. Aquests estils són molt diferents als estils del nord, en realitat No es que tipus de Mantis són!

Es desconeixen gairebé per complet els arboles genealògics anteriors a l'any 1644 de gairebé tots els estils de Kung Fu, això es deu a l'arribada a Xina de la dinastia Manchú que es va produir en aquesta època. Els Manchu volien acabar amb la cultura i història prèvia dels Han, per la qual cosa van intentar eliminar-ho tot, incloent el Kung Fu. Para els Han això no era admissible, i atès que els coneixements de Kung Fu gairebé sempre estaven en mans dels generals o militars, es van produir nombrosos conflictes amb el govern Manchu. De resultes d'això també es van introduir nombrosos canvis dels noms antics, un exemple d'això és el Temple Shaolin.

En aquells temps es considerava rebel als membres del Temple Shaolin, això va tenir com a conseqüència que es canviessin molts noms de tècniques i esquemes amb l'objecte de preservar-los, va anar només a partir de l'any 1912 en què es va poder usar de nou el nom de Shaolin.

El mestre original de l'estil Mantis, Wang Lang va néixer aproximadament l'any 1622, havent-se distingit, tant ell com tota la seva família per la seva oposició als Manchu. En 1644 quan Xina va ser envaïda pels Manchu, van matar la seva família, Wang Lang va poder amb prou feines escapar i fué perseguit refugiant-se en el temple Shaolin. Wang Lang habia estudiat Kung Fu amb el seu pare, Wang Man-Tang, el qual habia estat d'alt rang militar i una vegada en el temple, va seguir els seus estudis del Kung Fu amb el monjo Tong Shan Ta Shuh.

Al cap d'algun temps els Manchu van envair el Temple Shaolin i ho van incendiar. Wang Lang va aconseguir escapar de nou i va tornar al seu estat natal, Shang Dong, refugiant-se aquesta vegada en el temple Taoista Sant Chen Kong, a la muntanya de Lao Shan. Wang Lang va decidir quedar-se allí, va canviar els seus hàbits de monjo Budista pels de monjo Taoista, i va començar a ensenyar a la gent.

Aquesta és la història coneguda, però una vegada explicat això, cal dir que existeixen notícies escrites sobre l'estil Mantis de fa mes de 3000 anys. En efecte un llibre de documents militars anomenat Liu Tao (Estratègies de l'art militar) esmenta que la guàrdia imperial estava composta per soldats entrenats en l'estil de Mantis. Aquest llibre va ser escrit pel ministre Chang Tai-Kong, per satisfer la curiositat de l'emperador Chuo Wun-Wang (1232-1135a.c.), sobre les estratègies militars. Chang Tai-Kong és un personatge molt conegut en la història Xina havent estat famós per ser un gran coneixedor de l'art del combat i per haver escrit el llibre Sun Tsu Sun Wu. Aquest llibre sobre l'art militar és el mes conegut al món, sent utilitzat àdhuc avui dia. Aquestes serien les bases per començar a parlar dels hereus de l'estil de Mantis.

És sabut que en la dinastia Ming , el senyor Shi Chi-Kuang (1528-1587 d.c), un general que va lluitar contra els pirates Japonesos, va escriure el llibre Chi Chiao Hsin Shuh (any 1560 d.c), en el qual es nomenen moviments i es fa referència a diversos estils tals com Pachi Chuan, Taichi Chuan i Mantis. D'altra banda Wang Lang va recopilar moviments tècnics de 17 dels millors estils de Kung Fu d'aquells temps, als quals ja s'al·ludia en el llibre Chi Chiao Hsin Shuh, incorporándo una tècnica que ell mateix havia desenvolupat a partir de l'observació de la Mantis Religiosa en combat i dels desplaçaments del mico. Amb la unió dels 18 estils, va crear els fonaments de la idea de l'estil de Mantis actual.

Els 18 estils:

1.   L'estil de la boxa de puny llarg de l'emperador TAi Zu (el fundador de la dinastia Song, Zhao Kuang Yin)que és primordial i significatiu.
2.   La tècnica de mà "Chan Feng" del mestre Zhang Eg és especialment secreta.
3.   L'estil de boxa Tong Bei del mestre Han Tong és l'original.
4.   L'estil de la boxa de puny curt del mestre Wen Yuan és increïble al més alt nivell.
5.   L'estil de boxa del puny del mico del mestre Sun Heng és també exuberant.
6.   L'estil de boxa de cops a distància propera, del mestre Dt. Ji és sorprenent.
7.   L'estil del mestre Huang You, que coneix la tècnica corporal "Kao Shen" i al que és impossible apropar-se.
8.   La tècnica de palmell "Mien Zhang" del mestre Mien Shen és ràpida com el llampec.
9.   La tècnica de mà d'enganxi i elevació "Gou Lou Tan Shou" del mestre Liu Xing.
10.      La tècnica "Ke Shou Tong Quan" del mestre Jin Xiang.
11.      La tècnica d'adhesió, agarri i descens "Zhan Na Die Fa"del mestre Yan Qing.
12.      Les tècniques de cops explosius a les zones huecas del cos "Wo Li Pao Chui" pel mestre Chui Lian.
13.      Els agarris de mà i tècnica de apresamiento de mà "Kun Dl. Zhen Ru" pel mestre Yang Gun.
14.      Les més poderoses tècniques de pateo dels ànecs mandarines "Yuan Yan Jiao"pel mestre Lao Chong.
15.      La tècnica de set formes de cops continus de palmells "Qi Shi Lian Zhang"pel mestre Meng El seu.
16.      Les tècniques de llançar i estavellar "Shuai Lue Ying Beng" pel mestre Gao Hui De.
17.      I al mestre Wang Lang amb el seu estil Tang Lang Chuen (mantis religiosa).

Així doncs, encara que l'estil existia des de fa mes de 3000 anys, només es coneix detalladament a partir del que va fer Wong-Long.

Su Yu Chang (mestre del mestre del meu
 mestre)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada