Pàgines

dijous, 20 d’octubre del 2011

Kung-Fu Tang-Lang-Pai. Boxa de la Mantis religiosa (I)

Genèricament quan parlem de Kung-Fu ens estem referint a qualsevol dels estils de lluita o arts de combat originaris de Xina. L'estil que ens interessa és el Tang-Lang-Pai (Tang-Lang-Chuang): Aquest és la Boxa de la Mantis Religiosa, sistema de lluita típic de l'Escola Dura o Externa (Wei-Chia) creat al segle XVII per un monjo budista anomenat Wong-Long pertanyent al Hor-Nan-Shao-Lin, gran espadatxí de família noble i un gran estudiós de les arts de guerra antigues va recuperar per a tothom un dels estils de kung-fu mes antics i efectius (mes de 3000 anys) ja per aquell temps oblidat, aquest estil es coneix com El Mi-Shou (mans secretes) del qual es creu que Wong-Long es va basar per crear el seu nou estil de kungfu.

Sistema de graus en el Kung-Fu Tang-Lang-Pai

Per avaluar els coneixements adquirits per l'alumne en la pràctica del kung-fu Tang-Lang-Pai (Boxa de la Mantis Religiosa), existeixen una sèrie de proves que el deixeble realitza davant el Si-Fu (mestre de kung-fu), després de les quals se li atorga un grau o Ping en xinès. Abans de la primera Faixa Negra s'hauran realitzat 16 proves per tant s'hauran acumulat 16 Pings, dels quals 6 hi corresponen amb els exàmens per a passada de color, forma visual per reconèixer el nivell de l'alumne mitjançant un cinturó o faixa de color.

Els colors són: Blanc, Groc, Vermell, Verd, Blau, Marró i finalment el Negre.
El següent nivell a partir del Negre es denomina Tuan, sent una de les metes a aconseguir el San Tuan (3º Tuan) on l'instructor adquireix la categoria de Maestro o Drac (Si-Fu). La missió del Si-Fu és transmetre coneixements més enllà de la perícia en el combat, buscant la perfecta harmonització entre tots els components de la personalitat: cos, ment i esperit.

Un camí cap a la perfecció i la superació de l’ésser humà

Al llarg d'aquests 16 Pings i successius el deixeble adquireix un extens ventall de coneixements tals com:
  • Formes o Kuen-Taos (encadenaments d'atacs i defenses contra un o diversos oponents), es poden realitzar en solitari, en parella o en grup. En els Kuen-Taos tenim les formes tradicionals; imprescindibles per conservar el llegat de les arrels de l'estil, sense armes a mà buida o amb armes tals com: espasa, sabre, ganivet, bastó, pals, llança, cadenes, long-chin-kuan etc. Formes modernes o esportives, més actuals i en concorde a les exigències de les civilitzacions dels nostres dies. 
  • Estils Interns (Nei-Chia): Tai-chi-chuan (Tai-txi), Chi-kung... 
  • Combats: tots els tradicionals de l'estil, Semi-Sanda (Qinda), Sanda i Sansou. 
  • Tècniques de Defensa personal: (aplicades als nostres dies) sense armes i amb armes. 
  • Tècniques complementàries: Anatomia, Acupuntura, Fitoteràpia, Moxibustion, punts vitals, reanimació, dietètica.
I a més de totes les tècniques de peus i mans, tant en el sòl com en l'aire, atacs i bloquejos giratoris, projeccions, escombratges, claus i contrallaves, falleixis i una gran varietat d'estils d'altres escoles de kung-fu que van ser adoptades per Won-long quan va crear l'estil de Mantis, tals com: Les urpes de tigre, els becs de grulla, colzes circulars, boxa llarga (Chan-Chuan), pantera, àguila, serp, drac, mico etc. 

Dinàmica de les classes (dilluns, dimecres i divendres) (dimarts i dijous al matí)

Nota prèvia: Les classes poden sofrir variacions depenent de les exigències de la temporada, campionats, exàmens, etc.
  • Dilluns: classes teòric-practiques de kuen-taos tradicionals i moderns, sense armes i amb armes (pal llarg, pals curts, espasa, sabre, long-chin-kuan, llança, etc. 
  • Dimecres: classes teòric-pràctiques, aplicació kuen-taos, desenvolupament d'aquests mateixos, tècniques de defensa personal, anatomia i fisiologia, punts vitals, punts de reanimació. 
  • Divendres: totes les modalitats de combats de sòl i aire i preparació especial per a campionats (combats i kuen-taos).
ATENCIÓ I ARA TAMBÉ CLASSES AL MATÍ
  • Dimarts: classes teòric-practiques de kuen-taos tradicionals i moderns, sense armes i amb armes (pal llarg, pals curts, espasa, sabre, long-chin-kuan, llança, etc. 
  • Dijous: classes teòric-pràctiques, aplicació kuen-taos, desenvolupament d'aquests mateixos, tècniques de defensa personal, anatomia i fisiologia, punts vitals, punts de reanimació. 
Totes les classes els primers 20 o 30 minuts estan destinats a l'escalfament els exercicis del qual poden realitzar-se de forma lenta o ràpida. Lentament els músculs es tonifican desenvolupant-se, si els realitzem ràpidament, potenciem la capacitat de reacció en moviment.

La primera zona que exercitarem és l'abdomen. Seguidament ha de passar-se a la zona més propera possible, la cintura després cuixes, genolls, cames i peus una breu pausa per seguir amb el pit, esquena, espatlles, coll i finalment els braços. L'explicació de perquè seguim més o menys aquesta pauta és la següent:

Quan es fa treballar un cert grup de músculs, aquests s'escalfen i s'enrogeixen a simple vista, a causa que hi ha major afluència de sang cap a aquesta zona, si passéssim a exercitar una zona de músculs propera l'esforç del cor seria menor que si passéssim a una zona de músculs més allunyada de la zona per la qual hem començat al principi, evitant d'aquesta manera sobreesforços innecessaris per al cor.

També hem de tenir en compte que per evitar que es cremin les fibres musculars, no sobri entrenarem cap grup muscular, repartint el treball per grups musculars amb els seus respectius descansos d'un dia

L’importància d’estar federat
  • Reconeixement oficial dels graus adquirits al llarg de la pràctica del kung-fu 
  • Segur d'assistència medica davant possibles lesions, no cal oblidar que també és un esport de contacte 
  • Poder competir en campionats oficials de kung-fu a tots els nivells. 
  • Poder accedir a titulacions oficials, Monitor-Instructor, Entrenador Regional. 
  • Entrenador Nacional, Tècnic Esportiu en cadascun dels seus nivells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada